MattiKarvonen

Kaikki blogit puheenaiheesta Nostalgia

Koiralenkillä pohdittua - koirista, kompastuneista ja vanhoista puutaloista

Aamun koiralenkillä kerkeää miettiä monia asioita ja tänään mielessä oli erityisesti asuinympäristön muutos, vanhojen puutalojen purku ja elämän erilaiset ihmiselon kompastumiset.

Maauskoa 1950-luvulla

Edustan maatalousalaa (korpitilan pienviljelijä, agronomi/MMM) ja jo oman ikäni perusteella erityisesti tuo 1950-luku on ollut hirveän kiinnostava ajanjakso Suomen sodanjälkeisessä historiassa. Silloin vielä lujasti uskottiin maatalouteen ja oheiset elävän arkiston uutisfilmijaksot kielivätkin siitä maauskosta, mainiolla tavalla. Sen ajan selostajat olivat myös aivan omaa kastia: ainutlaatuinen puhetapa!

Vanhoja mainospätkiä

Sukeltaminen menneisyyteen on mukavaa ja nykyisin jopa helppoa. Ohessa mainio juutuubi, josta itse kovasti ilahduin. Kiitos lataajalle (Mike Raisela).

Erityisen hieno, kotimainen keksintö oli salolaisen Sundholm-kommandiittiyhtiön LKP-patruuna (lasin kosteuden poistoaine/kohdassa 7:25 min). Kerrassaan mullistavaa!

https://

 

P.S. Stockan upeat biilit on vissi kuvattu Kaivopuistossa (talvella 1926-1927)

Disco floor filler

Sukellaanpas takaisin 1970-luvulle. Tämä taitaa olla bingo- ja discoaikakauden tunnetuin sävelmä, joka sai jäykänkin jengin väkisin tanssimaan. Martinique-saaren Gibson-veljekset Chris, Patrick ja Alex muuttivat nuorella iällä Ranskaan, jossa onnistuivat myöhemmin sen verran hyvin yhdistämään salsaa ja discoa, että siitä irtosi vuonna 1979 maailmanlaajuinen hitti, joka toimii edelleen. Tässä alkuperäinen promovideo (veljesten tanssitaito ei hirveästi vakuuta, mutta soundi ja reilu meininki kylläkin).

Mukavaa nostalgiamatkaa teille:

https://

Anna German

Olavi Virran "Hopeinen kuu" lienee Suomen iskelmämaailman parhaita saavutuksia, mutta itänaapurimme (tai itse asiassa Puolan) upeimpia lauluja on Anna Germanin tulkitsema "Opustela bez tebja zemlja" (ilman sinua maailma olisi autio). Kuunnelkaa itse (linkkilaulu käynnistyy pienellä viiveellä):

Опустела без тебя Земля (2:51 min)

Опустела без тебя Земля…

Mikä hitto niissä VHS:sissä viehättää vielä vuonna 2015?

(Julkaistu alumperin harrastusblogissani osoitteessa http://ullakoltajakirpparilta.vuodatus.net)

Korkataampa sitte tämä blogi VHS-kaseteilla. Mää oon tosi monesti joutunu selittämään hämmästyneille ihmisille että kahtooko joku muka vieläki niitä ja minkä takia? 

Mulla siinä on ennen kaikkea nostalgiset syyt, aivan niinkö vaikka jollain vinyylikeräilijällä tai NES:siä hakkaavalla retropelaajalla. Teknisesti parempia ratkasuja olis kyllä saatavilla, mutta vanhempi ja köppäsempi miellyttää enemmän, koska tuo muistoja. 

Mamba: Miehiä ja ihmisiä

Mamba julkaisi uuden levynsä Miehiä ja ihmisiä täsmälleen lokakuun viimeisenä päivänä.  Kappaleita on kertynyt 13 joiden tyylillinen asteikko kulkee varsin laajoja kaaria. Erikoinen ratkaisu on myöskin balladin Anna kauniin tapahtuu valinta avauskappaleeksi, sillä jos yleensä balladi on avauskappaleena niin kyse on balladeja sisältävästä levystä. Kappale kuitenkin täyttää tehtävänsä porttina loppulevylle, joten ratkaisu on sikäli ollut selkeän mietitty. 

Niksulan tv -nostalgiaa

"Vuonna 1960 pyörähti käyntiin ensimmäinen suomalainen lastenohjelma, Raninien tv-perhe. Ohjelmassa nähtiin mm Irja ja Matti Raninin laatimia nukketeatteriesityksiä, joiden vakiotähtenä oli Kasper-nukke. Yleisölle tuli tutuksi Kasperin huudahdus Trai trai trallallaa! Myöhemmin ohjelman nimi muutettiin Niksulan tv:ksi."

Meille televisio saatiin vuonna 1967 ja heti ensimmäisellä katselukerralla Matti Raninin ääni ja Kasper-nuken pelottava nokka syöpyivät lähtemättömästi mieleeni.

 

Luksusta jäällä!

”Vain vastapäivään, vain vastapäivään! Eikä saa hyppiä!” Vauhtia silti riittää, kun monikymmenpäinen sekalainen poppoo kiertää pientä kehää. Välillä tuntuu, että nopeus korvaa taidon, kun jälleen kerran joku mäjähtää edellä olevaa päin. Aurinko porottaa, hiki valuu ja lompakko on satasen kevyempi.

”Aika loppu! Poistukaa jääkentältä!” kaikuu tuttu ääni mikrofonista. Perheemme viiden hengen ja puolen tunnin luistelu on ohi. Eikä koskaan enää.

Julkaise syötteitä